Пълноценна почивка

В представите си за почивка хората се различават. Някои предпочитат пълен покой и релакс в затворен комплекс и „all inclusive”, други разпускат по-пълноценно разглеждайте забележителности и активно спортувайки. Съществуват, обаче общи черти на пълноценната почивка, които е добре да спазим, за да сме сигурни, че тя ще ни донесе желаното чувство за облекчение и отмора, откъснати от делничния график.

 

По-далече от монитори. Тук спадат както телевизорите, така и компютрите. Непрекъснатият поток от информация пречи на мозъка да влезе в режим „почивка“, а лъчението не се отразява добре на тялото ни.

 

Image-6Почива се най-добре навън. Независимо дали ще е лека разходка в урбанистична среда или ще бъде излет сред природата. Основното е да бъде извън дома. Тъй като домашната работа е също толкова несвършваща, колкото и служебната. Съответно налага се да се откъснем за малко и от нея.

 

Физическата умора тушира психическата такава. Дори и да не сте любители на силовите тренировки и тежките упражнения, имайте предвид, че изгорените калории ще Ви се отплатят с повече енергия и освежаване на ума. Ако не обичате тренировките в зала, можете да намерите еквивалентно занимание като разходки, шопинг, танци и т.н.

 

Откъснете връзката си с офиса. Често правим грешката да си оставим служебния телефон включен, да проверяваме електронната си поща и да се чуваме с колегите, по време на отпуск. Причините са, че се чувстваме информирани и спокойни, че всичко е наред. Но, на практика, тези дейности ни правят почивката половинчата. Опитайте се да организирате задълженията си така, че да не се наложи да ги следите през ваканцията си. Имайте предвид едно доказано в практиката правило – ако се случи нещо лошо, със сигурност ще разберете. Не е нужно Вие да го търсите, то ще Ви намери. А останалото ще почака да се върнете в режим „работен“.