Любопитни факти за любимия шоколад

Какаовото дърво е било използвано в древно Мексико още през 1200 г. пр.н.е. Научното му наименование е Theobroma Cacao, което в превод означава храна на боговете. Ацтеките били първите, които дали наименованието на напитка, приготвена от какаови зърна – ксоколатил (Xocolatil). Тя се е приготвяла от какао, смесено с вода. Името, дадено от ацтеките, е подобно на използваното днес. Въпреки че в превод ксоколатил означава „горчива вода”. За ацтеките това е бил вид опиат, поради което е бил забранен за жени и деца.

 

В началото на 16-ти век испанските конквистадори донасят шоколада като напитка в Европа. Оригиналната напитка е била доста горчива и разглезената европейска аристокрация е трябвало да добавя захар или мед за подобряване на вкуса. Така, шоколадът се превръща в най-популярната напитка на Стария континент. Той е богат на аромат и калории. Освен това, в продължение на много години се е продавал в аптеките като лекарство за възстановяване.

 

Какаовите семена са били изсушавани на слънце и изпичани при температура около 100 градуса. Това се е правело, за да се получи традиционният аромат и прочутият шоколадов цвят. След това семената се смилали на какаов прах и пресовани до отделянето на какаово масло. Може да звучи странно, но индустриалната революция играе важна роля в историята на шоколада.

 

Английската компания „Фрай” използва за първи път парната машина в производството на шоколад. Първият твърд шоколад се е наричал още парен шоколад. За развитието и усъвършенстването на рецептата са били необходими няколко десетилетия. За да се направи шоколадът по-мек и по-вкусен, се прибавя какаово масло и други съставки. Първият прототип на шоколада, какъвто го познаваме днес, е представен през 1848 година на търговския пазар в Бирмингам, Англия. Представеният шоколад постигнал огромен успех. Днес шоколадът се предлага в различни форми и с различни вкусове. Всеки знае, че черният шоколад е малко по-горчив в сравнение с кафявия шоколад поради по-високия процент на какаото в черния шоколад. Белият шоколад е уникален, тъй като съдържа какаово масло, но не и какаови семена, поради което няма типичния тъмен цвят. Заради това много хора не го смятат за истински шоколад.

 

Шоколадът е много чувствителен към температура и влажност. Идеалната температура за съхранение е между 15 и 17 °C с влажност под 50%. Трябва да се държи далече от други храни, защото обикновено поема други миризми. Най-често шоколадът се държи и на тъмно, което може да се осъществи със завиването му в хартия. Не бива да се слага в хладилник, защото това води до обезцветяването му, заради влажността.

 

Наред с кафето и чая, продуктите, съдържащи кофеин, като какаото и шоколадът, са най-широко разпространените стимуланти по света. Какаото съдържа вещество, подобно на кофеина – теобром (theobromin).

 

Историята на шоколада има и своята трагична страна. В страните от Третия свят, които са основните доставчици на какаовите зърна, голяма част от работната сила са децата, работещи в какаовите плантации. Само че има малка разлика – те вероятно никога не са опитвали крайния продукт на своя тежък труд - шоколада.