Сън за здраве

Често първото нещо, което жертваме, когато проблемите или работата ни се увеличи е сънят. Макар и неволно постигнат, този ефект действа пагубно на работоспособността. Специалистите са категорични, че недоспиването е сред най-рисковите действия, които човек може да си причини. Затова трябва да търси начини да се грижи за съня си. Няколко предложения можете да видите по-долу.


1. Намерете механизъм, чрез който да си осигурите успокояване преди лягане. Това ще Ви помогне да заспите по-бързо и да изчистите главата си от хилядите терзания и въпроси, които пречат да достигнете до дълбоката фаза на съня, осигуряваща необходимата отмора.
2. Часът на лягане е добре да бъде приблизително еднакъв през цялата седмица. Допуска се разминаване от около един час. Това помага на организма да си настрои така биологичния часовник, че да влезе в определен ритъм. Така ще можете да се събуждате отпочинали и значително по-лесно. Често срещана грешка е да оставаме до твърде късно през уикенда и в понеделник сутрин да чувстваме дори по-голяма умора, отколкото в петък вечер. А ключът е в часовете за лягане.
3. Храната влияе много както на заспиването, така и на продължителността на съня. Ако сме гладни трудно заспиване, но от друга страна преяждането вечер води до дори по-големи проблеми. Следователно решението е в баланса. Не се лишавайте от вечеря, но нека тя да бъде поне 3 часа преди лягане.
Sleeping4. Доказано е, че безпорядъкът също се отразява на съня. Особено на този на дамите. На подсъзнателно ниво разхвърляните помещения създават усещане за безпокойство. А това рефлектира върху съня. Подреждането преди лягане може да Ви донесе леко раздвижване и да Ви помогне да наредите и мислите си. Така сънят ще е значително по-лек и пълноценен. И сутрин ще се радвате на чист и спретнат дом. В много семейства разтребването на масата и особено миенето на съдовете от вечерята са част от сутрешните занимания на домакините. Един такъв ангажимент обременява мозъка със задължения още от самото ставане, когато е време да се настрои за динамичния ден. Може би, едно усилие вечерта ще Ви осигури по-полезна и пълноценна почивка.
5. Колкото е по-тъмно, толкова по-добре. Постарайте се да направите помещението, в което спите възможно най-лишено от светлина. Дори незначителните светлини преминават през клепача и дразнят ретината, което пречи на преминаването в нощен режим. Със звука въпросът стои по същия начин. Независимо дали можете или не, недейте да спите под каквито и да било звуци. Необходим Ви е пълен покой, за да се възстановите. Не може да не сте забелязвали, че когато сте извън града, спите значително по-спокойно. Част от причините за това са в липсата на шум и допълнителна светлина, идващи от улицата.