Масаж срещу главоболие

Дългите часове в офиса и взирането в екрана на компютъра са само част от причините, водещи до ужасно главоболие. Изследванията сочат, че от това страдат предимно жените и проблемът често преминава в хроничен. Най-често в такива случаи прибягваме до „хапче за глава“ и проблемът временно изчезва. Съществуват, обаче по-дългосрочни и значително по-малко вредни начини да облекчим състоянието. Един от тях е масажът.

 

Извършва се енергично върху определени точки по тялото. Ще се изненадате, че точките не са само по главата.

 

Универсалните точки се намират в основата на тила, в малки вдлъбнатини, три пръста по-ниско от ушната мида. Масажирайте ги енергично и комбинирайте движенията с индивидуланите точки, отговорни за определен тип главоболие:

 

head painАко болката е на върха на главата и челото - масажирайте точката, разположена ниско на външната страна на прасците - над глезените.

 

При напрежение в предната част на главата, ще откриете рефлекторна точка на вътрешната страна на ръката, където се усеща пулсът. Масажът се прави "кръстосано" - ако Ви боли лявата страна на главата се масажира дясната ръка и обратното.

 

За болки в тила масажът се извършва върху точката, която се намира отстрани на китката на ръката, в основата на малкото пръстче. И тук се прилага "кръстосаният" метод.