Масаж на ходила и длани -рефлексотерапия

Рефлексотерапията е такъв вид терапия, при който, чрез третиране на определени зони на повърхността на тялото се оказва въздействие върху определени вътрешни органи и структури, които обикновено са далеч от мястото на въздействие. Съществуват различни области в човешкото тяло, където в събран вид са проектирани тези рефлекторни зони. Това са дланите, ушните миди, лопатките, областта на гръбначният стълб и други. За всяка от тези области има разработена система , която определя локализацията на рефлекторните зони, методите на въздействие, както и терапевтичните ефекти. Безспорно обаче една от областите има водещо значение. Това именно е областта на ходилата.

 

При натиск или масаж върху тези специфични точки се въздейства пряко върху проблемните зони. Рефлексотерапията може да ви избави от досадната мигрена, от болките в гърба, от артрита, от проблемите със съня, спортните травми, храносмилателните проблеми и стресовите състояния. Все повече лекари и здравни специалисти я определят като сигурно доказана и ефективна терапия, чрез която се поддържа цялостният баланс на организма.

 

На скептиците в това отношение трябва да споменем, че рефлексологията е лесно приложима дори и в домашни условия. Вкъщи може да масажирате пръстите на краката или ходилото си, като търкаляте малка гумена топка,ако е релефна ще е още по-ефетивно. За да притиснете точките на дланите на ръцете си, може да използвате заобления край на молив или писалка. С тях натискът ще е по-осезаем,отколкото само с възглавничката на палеца. Обикновено болката започва да намалява след няколко минутно притискане. Дълбокото,силно и бавно притискане е успокояващо и облекчаващо, докато лекото,бързо, с потупвания или кръгови движение е стимулиращо.

 

Друг метод, който може да прилагате вкъщи, е да притискате пръстите на ръцете и на краката. За целта може да използвате например щипките от простора. Пет минути леки защипвания са достатъчни, за да подобрят кръвообращението и да ободрят тялото ви след тежък ден.