Ароматерапията - релакс и гъдел за сетивата ни

Хората са започнали да използват етерични масла с терапевтична цел преди повече от 6000 години. Древните индийци, египтяни, китайци, гърци и римляните са ги прилагали в парфюмите, козметиката и дори в дрогерията. Етеричните масла са се използвали в различни терапевтични ритуали и духовни практики, но и с хигиенни цели. Днес имат широко разпространение в борбата срещу стреса и напрежението.


Рене Морис Гатефос, френски химик, открил лечебните свойства на лавандуловото масло, след като го приложил върху изгорен по време на експеримент участък от ръката си. Той започнал да анализира химичните свойства на етеричните масла и как могат да бъдат използвани за третиране на кожни инфекции, изгаряния, гангрена и рани на войниците от Втората световна война. Рене Морис Гатефос създава науката за ароматерапия през 1928 г. През 50-те години на 20 век козметици, терапевти и лекари също започват да използват методите за терапия с аромати.


Според експертите, голяма роля има обонянието ни. Рецепторите за мирис в носа си взаимодействат с определени части от мозъка (хипокампус и амигдала), които играят ролята на нещо като складове за спомени и емоции. Когато вдишаме аромат от етерично масло, това стимулира активността в мозъчните клетки и действа положително на тялото, съзнанието и психиката. Според учените, лавандулата стимулира мозъчните клетки в амигдалата, подобно на начина, по който работят някои седативни лекарства. Някои изследователи смятат, че молекулите от етеричните масла, които се използват за ароматерапия могат да си взаимодействат с кръвта чрез ензимите и хормоните.


За какво се прилага ароматерапията?


2Използват я в СПА центрове и болници, за да лекува какво ли не. Като цяло, тя облекчава болките, подобрява настроението и носи успокоение. Смята се, че етеричните масла от роза, лавандула, бергамонт, портокал, сандалово дърво, лимон и други облекчават стреса, тревожността и депресията. Маслата от лавандула, роза и тамян значително намаляват страха и напрегнатостта при бременните жени и при тях необходимостта от допълнителни обезболяващи е по-малка. Много жени съобщават, че ментовото масло облекчава гаденето и позивите за повръщане отшумяват. Ароматерапията с етерични масла има невероятно действие при хора в депресия. Уханията по естествен начин стимулират зараждане на положителни емоции, но най-голяма полза от подобна терапия има при масаж, когато релаксът е по-осезаем.


Разбира се, за действието на ароматерапията, не е без значение и отношението ни към процедурата.


По време на опити в епруветки, химическите съединения от някои етерични масла показали антигъбични и антибактериални свойства. Някои данни сочат, че цитрусовите масла укрепват имунната система, а ментовото масло действа благоприятно на храносмилането. Анасон, салвия, градински чай се използват в ароматерапията за облекчаване на неразположенията от предменструалния синдром и по време на менопаузата.


За всеки ли е подходяща терапията с аромати?


Бременни жени, хора с тежка астма и страдащите от алергии следва да ползват етерични масла само под наблюдение на специалист, който е наясно с тяхното здравословно състояние. Хората с високо кръвно налягане трябва да избягват стимулиращите етерични масла, каквито са лавандуловото и това от розмарин.


1Има ли нещо, за което трябва да се внимава при сесиите с ароматерапия?


Основните и инхалаторните масла се считат за безопасни. Недопустимо е да приемате през устата етерични масла, без да сте се допитали до специалист. Насочваме вниманието ви към това, защото някои масла са токсични и биха имали фатални последици, ако ги приемете орално.


Рядко се наблюдават нежелани реакции след ароматерапия, но при по-чувствителни хора може да се появи обрив, главоболие, астма, нервно напрежение. Маслата, които са с високо съдържание на феноли (като канеленото) могат да раздразнят кожата. За да не се стигне до там, може към етеричното масло да се добави вода или масажно масло (сусамово или бадемово), преди да се нанесе върху кожата.


Заради холистичния характер на терапията с аромати, не е толкова важно какви са конкретните ви оплаквания, защото ароматерапията ще ви помогне. Уханията стимулират, успокояват, омагьосват. Действат на сетивата, тялото, душата, носят невероятна чувственост и хармония в живота. И хубавото е, че за всеки има поне един любим аромат (ако не и повечето), на който да се наслаждава както пожелае.