Ароматерапията – релакс и гъдел за сетивата ни (II част)

Най-добре е да се подбере различен аромат за всяка стая. За целта може да се използват етерични масла, излети в ароматизиращи лампи.

За всекидневната, която е място за общуване и отдих, най-подходящи са ароматът на лимон, ванилия, мандарина, дърво. Те създават топла, спокойна атмосфера.


В спалнята е препоръчително да се използва смес от етерични масла. Така например, ароматният букет от портокал, лимон, лавандула и иланг-иланг облекчава и успокоява нервната система. А лавандулата в съчетание с мандарина, анасон и мента помага срещу безсъние.


Ако искате да направите отношенията с партньор си по-хармонични, изберете комбинация от сандалово дърво, жасмин, иланг-иланг и роза. При това трябва да сте много внимателни и да избягвате комбинирането на освежаващи и успокояващи аромати – в противен случай рискувате да ставате всяка сутрин с главоболие!


Поставете в гардероба и шкафовете за дрехи торбички и подложки, пълни с ароматни билки. Така едновременно прогонвате молците и ароматизирате прибраните неща.


Ако някой от членовете на семейството ви има работен кабинет в жилището ви, е добре там да поставите в ароматизиращи лампи етерични масла от канела и мента – те помагат на съсредоточаването на вниманието. Ароматът на кафе, лимон и розмарин помага да се подобри мозъчната активност, а смес от роза, лимон и градински чай повишава работоспособността.

 

aroma-2Приятно е, когато ноздрите ви потрепват от аромата на подправките или прясното кафе, които се носят от кухнята. Те без съмнение ви настройват позитивно. Няма да сгрешите, обаче, ако към тях добавите и лека източна нотка – вземете, например, смес от иланг-иланг, пачули и розмарин. В съчетание с аромата на вкусни ястия, този букет гарантира добрите апетит и настроение.

 

В банята- напълнете ваната, сипете 6-8 капки от избраното от Вас етерично масло(лавандула,лайка), не слагайте етеричното масло докато не се напълни ваната иначе етеричното масло ще се изпари с парата на водата, терапевтичните свойства ще се изгубят още преди да сте влезли във ваната. Разбъркайте добре етеричното масло във водата иначе ако седнете по невнимание върху чисто етерично масло , може бързо да подскочите. Затворете вратата за да запазите целия аромат вътре в банята. Останете във ваната поне 15минути , за да позволите на маслото да проникнe дълбоко в кожата Ви.


Може да смесите избраното от вас етерично масло /или смес от етерични масла/ в 1 чаена лъжица базисно масло/бадем, пшеница, гроздови семена, жожоба и др./ За хора с чувствителна и суха кожа е добре да използват базисно масло. Така кожата ви, ще се чувства мека като коприна, подхранена и еластична. Внимавайте! Базисните масла оставят мазни следи по ваната.


masla-afrodiziaciС ароматните вани може да постигнете яснота на ума, свежест, бодрост, здраве, сила, красота, подмладяване, чистота, приятен цвят на кожата.

Ароматните вани се делят на:


-прохладни – 25-33 С, оказват общо тонизиращо действие, стимулират функциите на сърцето, съдовата и нервна система и повишават обмяната на веществата.


- неутрални – 34-36 С и топли – 37-39 С намаляват болките, понижават мускулното напрежение, успокояват нервната система, подобряват съня.


- горещи – 40-42 С – засилват потоотделянето и обмяната на веществата, но изтощават организма.

 

Рецепти за вана(в капки):


-Тонизираща вана - мента 3к,бергамот 4к
-Успокояваща и сънотворна - лайка 2к, лавандула 2к, мандарина 4 к
-Укрепваща защитните сили - лавандула 2к, хвойна – 3к,мента 3 к
-Еротична – роза 4 – 5 к