Китайска дихателна гимнастика за отслабване - „Цзянфъй“

Състои се от три упражнения - „Вълна“, „Жаба“ и „Лотос“. Благодарение на упражнението „Вълна“ изчезва чувството за глад и може без много усилия да се намали количеството на храната, дори да се консумират само малко плодове и зеленчуци.

 

Обикновено спирането на приемане на храна се съпровожда със слабост, виене на свят и други симптоми, но ако се правят тези три упражнения всичко това може да се избегне.

 

В период на интензивно отслабване упражненията трябва да се изпълняват три пъти на ден по 15 минути.

 

Упражнение „Вълна“


Ляга се по гръб, краката са свити в колената под прав ъгъл, стъпалата се поставят успоредно, едната ръка е върху гърдите, а другата на корема, след което започват дихателните упражнения, като леко си помагате с ръцете.

 

При вдишването гърдите се изпъчват, коремът се глътва. При издишване е обратното – гърдите се всмукват, а коремът се надува (по възможност по-пълно, но без излишни усилия).

 

Упражненията за гърдите (нагоре-надолу) и упражненията за корема (надолу-нагоре) сякаш образуват вълна. Честотата на дишането трябва да бъде близка до нормалното (ако при някои хора се появи леко виене на свят, дишането се забавя).

 

Правят се 40 пълни вдишвания (вдишване-издишване).

 

Движението може да се прави при стоеж, седеж, ходене, дори при каране на колело.

 

При някои хора дори и след 60 пълни вдишвания (вдишване-издишване) остава силно чувство на глад и възникват редица отклонения. Това означава, че упражнението „Вълна“ не е подходящо за техния организъм.

 

Упражнение „Жаба“


Сяда се на стол, висок 35-40 см, така че бедрото и пищялът да образуват прав или малко по-малък ъгъл, колената са разтворени на равнището на плещите. Обхваща се лявата китка с дясната ръка, а с дясната ръка - сгънатия юмрук. Лактите се поставят на колената, а челото се подпира с юмрука. След това очите се затварят, леко се усмихвате, цялото тяло се отпуска и приема най-удобното положение.

 

Постарайте се да изпаднете в състояние на пълен покой.

 

После трябва да регулирате своите мисли и нервна система, т.е. да се успокоите, да се отпуснете вътрешно. За това е достатъчно отначало да въздъхнете, сякаш сте уморени.

 

След като регулирате своите мисли преминавате към основния етап от упражнението „Жаба“. Съсредоточавате се напълно върху дихателните упражнения.

 

Отначало направете вдишване през носа и насочете въздуха, помагайки си мислено, в областта на корема, след това през устата направете леко, бавно издишване. При това се появява такова усещане, сякаш областта на корема постепенно се отпуска и омеква. Когато бавно издишате целия въздух, отново вдишайте през носа, вдишването също трябва да бъде леко, бавно и постепенно.

 

По време на вдишването долната част на корема сякаш постепенно се изпълва с въздух и се надува. Когато коремът се напълни, замирате за две секунди, след това правите допълнително кратко вдишване, после веднага започвате бавно да издишвате. По такъв начин се получава цикъл „издишване-вдишване“. По време на процедурата гърдите не се издигат, а само коремната област ту хлътва, ту се надува, което много наподобява жаба.

 

Упражнението „Жаба“ трае около 15 минути. След приключването му не отваряйте веднага очи, потъркайте дланите си една в друга десетина пъти, след това с пръстите на двете ръце „нарешете“ няколко пъти главата и след това отворете очи, свийте дланите си в юмрук, повдигнете ги нагоре, протегнете се и направете дълбоко вдишване. Така погледът се прояснява и силите се възвръщат.

 

Упражнение „Лотос“


То се прави най-често в седнало положение, като при „Жабата“, или подгъвайки крака под себе си, т.е. в позата на Буда. Ръцете с дланта нагоре се поставят една върху друга (лявата върху дясната) на краката пред корема.

 

Не се опирайте на облегалката на стола, изправете кръста, отпуснете плещите, приберете гърдите, леко отпуснете брадичката, затворете очите, повдигнете нагоре края на езика и леко докоснете с него небцето (край горните зъби).

 

След като сте заели необходимото положение, приведете в ред своите мисли. За това трябва отначало дълбоко да въздъхнете и да се отпуснете, след това една-две минути да помислите за нещо много радостно и приятно в своя живот. Съсредоточете всичките си мисли върху регулирането на дишането, нищо не трябва да ви пречи.

 

Дихателните упражнения се разделят на три етапа:

 

Първи етап. Дишането трябва да бъде дълбоко, продължително, леко, равномерно и много естествено. Гърдите и корема при това не трябва забележимо да се повдигат и да се свиват. Начинаещите могат да се вслушват в звуците на дишането и постепенно да се научат на беззвучно дишане. И запомнете – вие управлявате дишането, вие го регулирате. Този етап продължава пет минути.

 

Втори етап. Вдишва се естествено - без да се обръща внимание на дишането и без да се управлява. При издишването се отпускате напълно и се стремите да дишате беззвучно, дълбоко, продължително, равномерно. Времетраене на етапа – също пет минути.

 

Трети етап. Не управлявате нито вдишването, нито издишването. Дишате естествено, без да обръщате внимание на дълбочината и равномерността. Ако се появяват странични мисли, не им обръщайте внимание и успокоявайте себе си. Този етап продължава около десет минути. Страдащите от хронични болести могат да правят упражнението „Лотос“ и по-дълго време (от 20 до 50 минути). Прави се три пъти дневно, след упражнението „жаба“, а може и сутрин след ставане или вечер преди лягане.

 

Двете упражнения „Жаба“ и „Лотос“ са полезни за премахване на умората, за подобряване обмяната на веществата, за лекуването на различни хронични заболявания. Затова можете да ги правите и поотделно, не с цел да отслабнете, а за да укрепите организма и да запазите здравето си.