Йога

Дишаш, издишаш и си щастлив...

 

ДИШАНЕТО или как да се спасим от стрес,

емоционални и здравни проблеми...

 

Сана Алсбей

Фондация „Изкуството да живееш”

 

Фондацията „Изкуството да живееш” е основана преди 30 години от индиеца Шри Шри Рави Шанкар, а неговата мисия са световен мир и усмивки на лицата на всички хора по света. Вече 30 години той успява да постигне това, като дарява усмивки, здраве и хармония в живота на хора от цял свят със своята дихателна техника Сударшан Крия, служба към обществото, знание и отдаденост. Затова той постоянно получава големи световни награди и признание като това, че през 2008 г. е номиниран за трети път за нобелова награда за мир и множество други ордени и награди на големи организации. Най-голямата награда, която получава Фондацията обаче остават усмивките на хората и положителната промяна, която настъпва в живота им след като са изкарали курсовете на фондацията.

 

Научни изследвания показват, че дишането се е доказало като ефективно средство за освобождаване на токсини и стрес от организма. То носи яснота и фокусиране на ума, играе важна роля за нашето физическо и емоционално здравно състояние. Над 80% от емоционалните и физическите токсини в тялото се изхвърлят чрез дишането. Но все още по-голямата част от хората използват едва 35% от капацитета на своите бели дробове. С толкова малък  процент ние не можем да изхвърлим всичките токсини от тялото си и още по-малко да го използваме като начин за справяне със стреса и емоциите си. Древните йоги обаче са знаели как само чрез дишане да се пречистят и освободят както тялото, така и техния ум и да бъдат спокойни и здрави. За наша радост тези техники са запазени, разпространени и до наши дни и вече са напълно достъпни за всеки. Те се превръщат в нашия здравословен „остров на спасението” от напрегнатото ежедневие, стреса и нездравословния начин на живот, които водим в съвременния свят. Ние често дори не забелязваме, че дишаме, но човешкият живот започва с дълбоко поемане на въздух и завършва с издишване. Всъщност целият ни живот е пауза между вдишването и през него продължаваме да дишаме във всеки един момент. Всеки човек може сам да забележи по себе си, че всяка една емоция е свързана с определено темпо и ритъм на дишане. Когато сме притеснени, развълнувани, гневни или щастливи, нашето дишане се променя спрямо емоционалното ни състояние. Ето как лесно можем да се освободим от емоциите си както в сегашното, така и дори тежки емоционални травми от миналото... чрез дишане. Освен това лесните дихателни упражнения снабдяват с кислород всички клетки и органи, така че дори те вече да не функционират правилно и да са заболели, да започнат да се самолекуват и възстановяват. Защото всичко, от което нашето тяло и ум се нуждаят ни е дадено от природата и е винаги около нас - въздух. Проблемът на съвременния човек произлиза главно от това, че той е забравил за този дар и как да го използва правилно и го приема за даденост. Една от най-ефективните  дихателни техники е Сударшан Крия. Което на практика представлява комплекс от определен брой вдишвания и издишвания, с определена честота. И ако на някой му се струва абсурдно, че е възможно дишането да те спаси от стрес, емоционални и здравословни проблеми, има направени множество независими научни изследвания, които показват, че Сударшан Крия и придружаващите я практики значително:

  • Намаляват нивото на стреса (намалява кортизола - хормон на стреса)
  • Влияят благотворно на имунната система
  • Намаляват холестерола
  • Облекчават хронично притеснение и депресии (лека, средна, тежка)
  • Подобряват дейността на мозъка (повишава съсредоточеността, спокойствието и възстановяването от стресиращи фактори)
  • Спомагат здравето, благосъстоянието и душевното спокойствие.

И всичко това може да бъде синтезирано съвсем просто - дишаш, издишаш и си щастлив. Тази техника се практикува и разпространява от Фондация Изкуството да живееш, която има 30 годишна история и една от най-големите и бързо разрастващите се неправителствени доброволчески организации в света. Нейни представителства има в над 155 страни и вече милиони хора са изпитали ефекта от техниките. Защото съществуването е факт, а живеенето е изкуство и във фондацията и курсовете, които тя провежда наистина можеш да го усвоиш. Освен дихателни техники и йога упражнения, курсовете са насочени към личностното ориентиране и носят много знания за справяне с трудностите в живота и със самите себе си, включват практически занимания и процеси, които според много психолози и психиатри са изключително добре синтезирани и избрани, така че да заместват всеки вид психотерапия или друг вид курс за личностно израстване. Тези курсове са променили живота на милиони хора по целия свят, успели са да откажат мнозина от хапчета, сериозни зависимости и депресии, както и да върнат усмивката, спокойствието и здравето на всички преминали през тях. Курсовете се предлагат за различни възрастови групи, като всеки от тях е съобразен с потребностите и особеностите на определената възраст.

 

Две хиляди българи представиха България на дълго хоро в Берлин

 

Изкуството да живееш става все по-разпространено и у нас, особено след зашеметяващото представяне на страната ни на Световния фестивал на културата, който се проведе на 2 и 3 юли в Германия по случай 30 годишнината на фондацията. На него близо 2000 българи се хванаха на хоро на Олимпийския стадион в Берлин, под звуците на „Излел е Дельо Хайдутин”, „Пусто но лудо и младо” и хита на Елица Тодорова „Вода” в перфектното изпълнение на Елица Тодорова. Изпълнението изправи публиката на крака и целият стадион беше в еуфория, радост и ръкопляскания, като все още присъстващите от над 150 държави разказват за уникалните български костюми и ритми и силата на духа, който българите представиха.

На 2 и 3 юли на Олимпийския стадион в Берлин се събраха над 50 хиляди души, за да отпразнуват 30-та годишнина на фондация „Изкуството да живееш”.  150 държави участваха в празненствата и демонстрираха красотата и многообразието на различните култури чрез музика, танци, храна и литература. На сцената на стадиона и в десетките павилиони, разположени около него, в продължение на два дни посетителите имаха възможност да се докоснат до специфични и традиционни изделия, музика и изкуства от цял свят.

Само десетина бяха държавите, имащи привилегията да се представят чрез спектакли на голямата сцена пред многохилядната публика. От България пристигнаха 16 автобуса и близо 2000 души изпълниха целия терен на стадиона, което превърна нашето представяне в най-мащабното и впечатляващо!  По време на невероятното шоу, което Елица Тодорова направи на сцената заедно с танцьорите от Лира Денс, 550 самодейни танцьора в народни носии от всички краища на България  и още над 800 българи, облечени в специални ризи с народни мотиви, образуваха пет кръга и играха право хоро, за да покажат пред света красотата на българския фолклор. 

По време на цялото изпълнение публиката по трибуните аплодира и скандира името на страната ни. Участници в хорото споделят, че това вълнуващо преживяване ще остави незабравим спомен в сърцата им до края на живота им. Народният представител д-р Михаил Михайлов бе сред почетните гости на приветстващия комитет на Световния фестивал на културата. В неделния ден от Фестивала българският Евродепутат Слави Бинев направи официално обръщение пред многохилядната публика. С грандиозното откриване на Световния фестивал на културата зазвуча химна на Германия изпян от внушителен хор от близо 1000 души.

По време на съботната програма публиката имаше възможността да се наслади на брилянтното изпълнение на световноизвестния Санкт Петербургски Държавен Балет. Удивително беше и вълшебното танцово изпълнение „Лотосовия танц” на г-жа Яко Мама от Япония, както и на танца „Едно световно семейство” по хореография на Рашми Гопи.

Внушително беше музикалното изпълнението на 30-те световноизвестни пианисти, както и ансамбъла от цигулари, и разбира се, грандиозният китарен ансамбъл от близо 2000 китариста. Завършека на съботната вечер беше изпълнението на песента „Всички цветове на дъгата”, специално създадена за Фестивала от световноизвестния хърватин Горан Каран. Кулминацията на съботния празничен ден беше невероятното лазерно шоу.

Световния фестивал на културата също остави и незабравими спомени от танцовите и музикални изпълнения на Израел, Дания, Малта, Швейцария, Япония, Южна Африка, Хърватска, Шри Ланка, Китай, Германия, Литва, Латвия, Косово, Аржентина, Полша, Гана, Тибет, Франция, Нова Зеландия, Канада, Русия, Великобритания, Иран, Ирак, Гърция, Австралия, Чили, Доминиканската Република, Азербайджан, Испания, Италия, Турция, Сърбия, Словения, Парагвай, Сенегал, Хавай, Австрия, Уганда, Съединените Американски Щати, Индия и много други.

Фондация „Изкуството да живееш” съществува вече 30 години в над 155 страни и нейната цел е глобализиране на духовността и постигане на мир на нивото на индивида, обществото, нацията и света като цяло. Именно в духа на тази идея премина двудневния фестивал, на който хора от цял свят имаха възможност да се насладят на многообразието на различните култури, да научат нови и интересни неща за страни, които никога не са посещавали, и да общуват помежду си.

 

Освен фестивала Фондацията организира много други събития и благотворителни акции по цял свят като има собствени училища в бедни райони по света, където няма образователна система. Доброволците на фондацията винаги са първите, пристигнали при злополуки и катаклизми като урагана в Япония и терористичния акт в Осло, например и са последните, които си тръгват от засегнатите региони. Засилено присъствие на фондацията има в Ирак, Афганистан и всички други размирни региони. За населението от такива региони има специални курсове за справяне с преживяния при война или катаклизъм, стрес  както при млади, така и при стари. Специализирани курсове също така се провеждат и на затворници, тежко болни хора, медицински персонал, политически елит, Наса и много други организации.