Спорт

Любимите спортове на преуспелите жени

 

Без съмнение спортът може да се причисли към малките зелени оазиси на напрегнатото ни ежедневие. Доказано е, че докато спортуваме, нивото на хормона на щастието в нашите тела се повишава многократно. Това от своя страна, освен че ни кара да се чувстваме много щастливи, ни зарежда с енергия, позитивизъм и сили да преборим стреса на работното място много по-бързо и лесно. В следващите няколко реда ще научите  кои са любимите спортове на няколко известни и преуспели в своите области дами.

 

Ездата се оказва любим спорт на няколко благородни дами, сред които Жаклин Кенеди Онасис, английската кралица Елизабет Втора, принцесата на Монако Каролина Монакска, предпоследният президент на Чили Мишел Бачелет, както и на още много други. Интересно е да се отбележи, че в близкото минало кралицата на Англия Елизабет Втора, обичала лично да се грижи за любимите си коне и поне веднъж седмично се отдавала на тази своя страст – язденето. Според приближени до кралското семейство, всеки път, когато кралицата била напрегната или под стрес, най-добрият начин тя да успокои нервите си, било язденето. Най-много обичала да прави разходките си с кон рано сутрин на територията на гората край Уиндзорския замък. За нейно съжаление обаче, през 2009 год. лекарите в Кралския двор забраниха на майката на принц Чарлз да упражнява любимото си занимание заради болки в коленете. Това от своя страна пък й даде възможност да се отдаде на другата й страст – лова.

 

Дsport3руг обичан спорт от заетите жени е плуването. Негова много голяма почитателка е определяната за една от най-влиятелните жени в корпоративния свят на САЩ – председателят на борда на директорите на „Крафт Фуудс” Ирен Розенфелд. Тя до толкова се е запалила по този спорт като начин за разтоварване, че дори е проектирала специално място в имението си, за да изгради там закрит и открит басейн. „Шоколадовата лейди” не крие, че именно философията на спорта й е помогнала преди години да шлифова и закали своя характер, за да може да управлява с желязна ръка поверените й активи и да взима толкова грандиозни решения. Преди да заеме топ позицията в "Крафт", Розенфелд има зад гърба си над 20 години работа в компанията. Важно за оценяване на качествата й обаче е напускането й през 2001 г., а през 2004 г. оглавява звеното за чипс на PepsiCo - Frito lay. Там тя работи активно за налагането на по-здравословни продукти, което показва нюха й към новите нужди на потребителите. Затова и само няколко години по-късно, през юни 2006 г., е поканена да се върне обратно в "Крафт" и да стане първата жена главен изпълнителен директор на фирмата, а впоследствие и председател на борда на директорите, като нейна основна  политика продължава да бъде налагането на все повече здравословни продукти.

 

Друга изключително голяма почитателка на плуването е държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. Чрез този спорт бившата първа дама е излекувала стара травма от студентските години на лявото си рамо. Поне два пъти седмично тя плува в басейн с олимпийски размери, а когато има повече време, задължително след това посещава сауна и се отпуска в ръцете на масажисти-специалисти. Г-жа Клинтън обаче има и още едно много любимо занимание, свързано със спорта и то е да ходи на стадиона и да гледа мачове по бейзбол. Както добре знаете, това е може би най-популярният спорт в Америка, а Хилари често е споделяла, че  е наследила интереса си към този спорт от баща й. Двамата често ходели да гледат мачове на стадиона, а през уикендите дори играели тази игра в задния двор на къщата им.

 

sport1Още един държавен секретар на Америка, но вече бивш е почитател на най-популярната американска игра – бейзболът. Става въпрос за Кондолиза Райс. И тя като Хилари Клинтън споделя, че обожава да ходи по стадионите заедно с баща си- бивш спортист, но и не само. Пикантна подробност от биографията на „Черната перла” на американската политика е, че тя дори е била сгодена в миналото за някогашният звезден играч на „Денвър Бронкс” Рик Ъпчър. Преди време тя дори е имала мечта  да стане комисар на Националната футболна лига на САЩ. Но работните й места - и в академичните среди, и извън тях, се въртят вместо това около външната политика, където амбициите, талантът и страстта я отвеждат много далеч. Може би никой от вас не може да си представи, че стройната и доста привлекателна 56-годишна Кондолиза някога е била с наднормено тегло. Сега обаче тя много добре знае каква е тайната на идеалната фигура – перфектен режим на хранене и огромна любов  към спорта. Тя следва специална програма, разработена за жени над 40 –годишна възраст, изработена лично от нейния треньор – бившия морски пехотинец Томи Томло. Едно от условията в железния й режим е ставането всяка сутрин в 4:30ч. Тренировките за нея са ежедневие въпреки старите травми на коленете, които тя има от фигурното пързаляне, което е тренирала в младежките си години. Освен фитнеса, енергичната дама-политик обожава и тениса. До толкова впечатлени от режима на Кондолиза Райс, продуценти от американския кнал NBC-4 заснемат филм в 3 части, в който тя демострира упражненията, благодарение на които издържа напрежението да е дясната ръка на президента Буш. Там Кондолиза споделя, че за нея тренировките имат не само физически, но и психологически аспект – мисли много по-добре и по-трезво, когато спортува. Райс трябва да е модел за подражание на много хора, защото въпреки че е един от най-заетите хора на света никога не пропуска това, което я зарежда с енергия и я кара да се чувства добре – спортът.

 

Ева Кикерезова