Саша Безуханова - брой 1

Саша Безуханова е бизнес дама №1 в България и най-известното женско име в IT отрасъла. Кариерата й тръгва от Централния институт за изчислителна техника. Била е заместник-директор на австрийската компания за медицинска апаратура HELLImed и генерален директор на S&T България. През 1998 г. Безуханова оглавява представителството на Hewlett Packard в България, заемайки поста генерален директор. От ноември 2008 г. официално отговаря за бизнеса на Hewlett Packard с държавните администрации в 27 страни от Централна и Източна Европа, който съставлява над 50% от приходите на компанията от индустриалните сектори в региона. 

"Всеки може да успее със систематична работа, професионализъм и свобода да отстоява позициите си. Големите резултати винаги се постигат в екип!"
 
Накратко, Саша Безуханова завършва Техническия университет в София, специалност Електротехника през 1985 г. През 2001 и 2002 г. посещава образователна програма за ирландския икономически модел и структурирането на IT сектора в Калифорния, САЩ, организирани от Американската агенция за международно развитие (USAID). През декември 2003 г. преминава обучение на Европейския Софтуерен Институт в Билбао, Испания.

Сред забележителните професионални постижения на г-жа Безуханова е реализирането на системата за нови документи за самоличност, което е основна предпоставка за отпадане на визовия режим за пътуване на гражданите на България в ЕС. Под ръководството на г-жа Безуханова, българският екип на компанията изгражда успешно ИТ инфраструктурите на трите най-големи телекомуникациони компании, на индустриални предприятия, държавни и финансови институции в страната и региона. Някои от тези проекти са принос към световната практика на компанията Хюлет-Пакард и българския модел се стандартизира на световно ниво.

За успехите си г-жа Безуханова получава редица престижни награди: най-добър търговски мениджър на Хелиге за 1993 г., най-добър млад мениджър в България на Фондация „Еврика” за 1997 г., член е на Европейския клуб на победителите на Хюлет-Пакард от 1999 г. и 2006г., неколкократно печели наградата на IDG за ИТ бизнес мениджър на годината (1996, 2001 и 2002) и на десетилетието (1991-1999), наградата за най-добра репутация и постижения в областта на корпоративния мениджмънт в България (2003), както и приза „Лице на българския бизнес” за 2006 г. Саша Безуханова е първата българка, носителка на европейската награда за жени лидери от Централна и Източна Европа Leadershe Awards 2010.

Саша Безуханова е заместник-председател на КРИБ, председател на Борда на директорите на Джуниър Ачийвмънтс за България, председател на Клъстер информационни и комуникационни технологии. Член е на настоятелството на Американския университет в България, на международната общност Who`s who professionals, на борда на Фондация Институт Отворено общество. Г-жа Безуханова е Почетен консул на Люксембург за България.
 
Г-жо Безуханова, каква е Вашата гледна точка за развитието на еманципацията през годините и смятате ли, че тя е постигнала своя апогей?
Равенството между жените и мъжете, общественото позициониране според таланта и приноса (не на базата на пол) е въпрос на зрялост на едно общество. Много път е извървян в това отношение, но все още има държави и общности, които носят предразсъдъци от миналото и не допускат равнопоставеност между мъжете и жените в публични и професионални роли. За да се постигнат целите на еманципацията, жените и мъжете трябва да работят заедно. Много са примерите на изявени и успели жени на водещи позиции, което допълнително катализира процеса на еманципация.
 
Къде и как виждате ролята на жената в съвременното общество?
Жените, заедно с мъжете, играят значима роля в общественото развитие. В динамичния, конкурентен, информиран свят днес е необходима мобилизацията на таланти и лидерство за успеха на бизнес и обществени каузи. Аз не намирам разлика в ролите, които жените и мъжете играят в съвременното общество - важно е да има среда, в която всеки да е свободен да се изяви и да допринася според способностите и интересите си.
 
Как се успява в един изцяло мъжки бизнес, какъвто е ИТ сектора?
Със систематична работа, професионализъм и свобода да защитаваш и отстояваш позициите и проектите, в които вярваш. Валидно е и за успеха на мъжете в професията.
 
Управлението на всеки бизнес си има своите специфики. Бихте ли споделили как се управлява компания в ИТ сектора? Това ще послужи като добър съвет и споделена успешна практика за всички дами, тръгнали да градят кариера в бранша.
ИТ индустрията е много динамична. Хората, които избират професия в ИТ и успяват в нея са творци, индивидуалисти, предпочитат да създават средата вместо да се вписват в конюнктурата. Те избират кои са авторитетите за тях, а не приемат зададените. За да управляваш успешно в тази среда, трябва да си информиран за тенденциите и да си отворен да ревизираш стратегията си според промените. Необходимо е, също така, да даваш пространство за творчество на хората, които управляваш и заедно с това да задаваш голямата рамка на развитие на дейността, за да има общ резултат. Трябва да поставяш високи цели пред екипа и да работиш и сам според завишените критерии; трябва да цениш служителите си, да уважаваш личността им. Трябва да “мечтаеш” заедно с тях – тогава идва големият успех и хората са щастливи от това, което създават с работата си.
 
Екипен бизнес ли е ИТ секторът? Говори се, че компютърните специалисти са “странни птици” и притежават малко по-различно мислене и виждане за живота. Вярно ли е това?
Големите резултати винаги се постигат в екип. В добре балансирания екип има хора с различни квалификации, идеи, подходи, таланти – това позволява да се адресират значими проекти и ражда добри резултати. Днешният глобален и мобилен свят, масовото навлизане на компютърните технологии в живота на всеки, поставят пред ИТ индустрията все по-предизвикателни задачи за осигуряване на свързаност и простота на системите. Трябват талантливи екипи за това.
 
Разкажете за Ваш успешен проект(и), който сте реализирали като Генерален директор на НР за България?
Най-значимият проект в работата ми като Генерален Директор на НР тук е позиционирането на България за голямата инвестиция за изграждане на центъра за Глобални услуги на НР. Има голяма конкуренция между държавите в света за привличане на такъв тип инвестиции – те осигуряват висококвалифицирани работни места, трансферират първокласно индустриално ноу-хау, конвертират средата и стимулират конкурентоспособността на държавата. Правителствата предлагат специални програми и стимули. Две години ми отне да ”продам” България вътре в корпорацията и съм щастлива, че днес над 2700 млади българи намират добра работна среда в НР. Радвам се, че способни български деца се връщат след образованието си от чужбина, за да живеят и работят в България, защото тук има алтернатива на работните места, заради които биха избрали да останат навън.

 

Кои са най-трудните моменти, с които е трябвало да се справяте в работата си?

Скептицизмът и подценяването от предразсъдък към България, както и мудността на администрацията, са създавали затруднения по пътя.
 
Налагало ли Ви се е да се сблъсквате с явно или скрито неодобрение от мъжка страна затова, че сте жена и то на ръководна позиция в типично мъжки бизнес? И как се справяте в подобни ситуации?
Имало е моменти на първоначално подценяване. То бързо се преодолява, ако защитиш професионално позицията си, дори се трансформира в уважение и респект в последствие. Ако знаеш кой си, ако си убеден в идеите си, светът ти вярва – и мъжкият, и женският.
 
Все повече дами се налагат като бизнес лидери в световен мащаб. Радваме се, че (чрез Вас) и нашата малка страна има своя принос за това. Какво Ви коства наградата LeaderShe 2010?
Разбира се, че съм много горда, че бях избрана за престижната международна награда LeaderShe, която за първи път включи България в класациите си. Мисля, че тя е оценка за работата ми за развитие на средата в страната ни. Винаги с убеденост и последователност съм работила за тази кауза. Вярвам, че съдбата на България, качеството на живот и просперитета ни е в наши ръце. И колективните добросъвестни усилия на всеки от нас, според таланта и идеите му, ще допринесат за доброто качество на живот тук и авторитета на държавата и народа ни навън.
 
Споделете някоя Ваша идея, спомогнала за успешното развитие на бизнеса, който управлявате, в кризата?
Кризата предпоставя ревизия на старите модели на работа, реорганизация и оптимизиране на ресурсите. За да си успешен по време на криза, трябва да предложиш решения, които адресират тези процеси и кристализирали потребности. Ние разработихме и предлагаме на клиентите си специализирани услуги за анализ, концептуални решения и аутсорсинг (отдалечено управление и обслужване) на ИТ системите. Това са нови модели на работа, които водят до намаляване на риска, осигуряват професионално специализирано обслужване и понижават капиталовите разходи на предприятията.
 
Как бихте стимулирали професионално една образована дама?
С по-големи отговорности и обществена видимост.
More in this category: Мая Цакова - брой 2 »